Stanley & Livingstone

Algemene informatie

OVER GLOBES:

Uitleg over de gebruikte termen in de globewinkel

Globe lampje verwisselen

Globes voor op school

 


 

Uitleg over de gebruikte termen in de globewinkel

Moderne globe Een moderne globe is up-to-date. U kunt er de landen, landsgrenzen en landennamen op vinden zoals we die nu kennen. Rusland is reeds lang gescheiden van o.a. Oezbekistan, Kazachstan en KirgiziŽ, JoegoslaviŽ bestaat niet meer, Zaire heet Democratische Republiek Congo en Oost-Timor is onafhankelijk. Bombay heet Mumbay en Birma heet Myanmar. Ook moderne globes bruin zijn up-to-date. Overigens zijn alle globes behalve die uit de categorie antieke globes actueel.

Antieke globe Deze term gebruiken we voor de globes die met de hand worden gemaakt naar voorbeelden van antieke globes. Het zijn replica's die met kaarten van papier en meestal met houten voet. Antieke globes geven de wereld weer zoals er toen gedacht werd dat deze eruit zag. Ook de voeten zijn in de stijl van die tijd. Onze oudste antieke globe is de Mercator globe uit 1541. U kunt met de collectie antieke globes van de globewinkel goed zien welke cartografische ontdekkingen er gedaan zijn in de loop der eeuwen.

Design globe Een kwestie van smaak natuurlijk want elke globe is ontworpen. Hier doelen we op de globes die duidelijk een heel aparte moderne stijl hebben. De stijl is bijna belangrijker dan het geografische gebruik.

Barglobe Een barglobe ziet eruit als een antieke globe, maar het is een bar. Hij kan worden opengeklapt. Een barglobe heeft ruimte voor vier tot acht flessen en u kunt er ook glazen in zetten.


Staatkundige globe /politieke globe
Hiermee wordt bedoeld dat de landen en landsgrenzen worden afgebeeld. Meestal wordt dit gedaan door verschillende kleuren aan de naast elkaar liggende landen te geven, zodat de landen duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Natuurkundige globe of geografische globe Deze globe legt de nadruk op de natuurkundige aspecten van de aardbol; de geografie. Zo'n globe geeft vooral de landschappen en het reliŽf van de aarde weer. Op de GEO globe bijvoorbeeld zijn woestijngebieden, bosgebieden, ijskappen en bergen te zien. Ook in de zeeŽn is diepte en reliŽf zichtbaar zoals de prachtige bergruggen van de oceaanbodem.

De meeste van onze globes zijn zowel staatkundig als natuurkundig, afhankelijk van of de verlichting aan- of uitgeschakeld is.

Globe voet Voor de stijl en het gebruik van een globe is de voet vaak bepalend. We geven altijd aan welk materiaal de voet is gemaakt. Sommige kunststof voeten zien er uit als staal of messing, zeker op een foto. In een van de kopjes bij de globe staat het materiaal van de voet benoemd.

Doorsnede/diameter globe De doorsnede of diameter geeft de grootte van de aardbol zelf aan. We hebben globes vanaf 10 cm doorsnede tot 111 cm.

Hoogte globe Is de totale hoogte van de onderkant voet tot het bovenste puntje van de meridiaan. Om u snel een inzicht te geven van het formaat van de globe hebben we er op de afbeelding een Parker ballpoint naast gezet. Iedereen weet wel zo'n beetje hoe groot die is (13 cm) Dat geeft een snel idee. Bij de grote globes hebben we onze kat Atlas geplaatst. Atlas is ongeveer 28 cm groot. Over het algemeen kunnen op een globe van 30 cm doorsnede of groter de landen goed worden gezien. Kleinere globes moeten vereenvoudigen. Zeker in Europa met al die kleine landjes, is het dan wat rommelig. Nederland staat er wel altijd op omdat het aan zee ligt en de naam in de zee gezet kan worden.

Stroomsnoer intern of extern Deze termen worden gebruikt om aan te geven hoe het snoer van een globe met verlichting naar de wereldbol loopt. Extern is rechtstreeks naar de onderkant van wereldbol. Intern betekent dat het snoer naar de voet loopt en binnenin door de voet heen op de wereldbol aansluit. Het snoer is dan mooier weggewerkt.

Meridiaan De meeste globes hebben een meridiaan. Deze houdt de globe boven en onder in balans en in een hoek van 6 graden net als de echte aarde. Vaak staat ook de gradenaanduiding op de meridiaan aangegeven. Dit zijn de breedtegraden.

 


Globe lampje verwisselen

Het verwisselen van een lampje in een globe is meestal zeer eenvoudig. U trekt de meridiaan omhoog. Kantelt de wereldbol naar voren en neemt hem uit de houder. Dan ziet u de fitting met het lampje. Vervang het lampje (15 Watt of 25 Watt met een kleine fitting) en zet de bol weer terug in de houder. Bij bijna al onze globes zit een beschrijving over hoe dit precies moet. Komt u er niet uit, dan kunt u ons altijd bellen voor hulp.

 


 

Globes voor op school

Door de jaren heen hebben we veel globes aan scholen verkocht. Peuterspeelzalen en de lagere klassen van het Basisonderwijs zijn zijn erg enthousiast over de GeÔllustreerde kinderglobe. Voor de klassen van de Basisschool waar aardrijkskunde en topografie belangrijk worden is de blinde wereldbol een speelse stimulans. Op deze wereldbol kan worden gekleurd en getekend waarna hij telkens weer kan worden schoongeveegd.

Voor de hoogste klas van de Basisschool is de reliŽf globe met voelbaar reliŽf erg interessant. Deze globe is speels, educatief en zowel natuurkundig als staatkundig.

Voor in de klas op de Middelbare School hebben we vele geschikte modellen globes. Maar als de school een mooie aula heeft en de leerlingen echt enthousiast wil maken voor onze aarde, dan is onze grote globe van 64 cm doorsnede een tip. Die laat een indruk achter om nooit meer te vergeten. Deze globe is heel erg gedetailleerd en zowel staatkundig als natuurkundig. Bovendien uiterst duurzaam en solide. Deze globe kan makkelijk kantelen zodat ook de polen makkelijk te bekijken zijn.

Voor de Hogeschool en universiteit is de GEO Globe de globe met de meest wetenschappelijke uitstraling en kwaliteit. De hierboven beschreven grote globe van 64 cm is ook een optie.


Op de pagina EEN GLOBE KIEZEN vindt u:

Hoe kies ik een globe voor kinderen

Hoe kies ik een globe voor volwassen

Klik hier voor meer globe geschiedenis.

Terug


Copyright © 2003-2020 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart