Stanley & Livingstone
Uitverkocht

Onze antieke globes Algemene uitleg

  • Met verlichting: nee

Kennis is macht; een korte geschiedenis van de globe.

Toen Copernicus in 1539 had bedacht dat de aarde rond moest zijn begon ook de geschiedenis van de antieke globe. Door de eeuwen heen werd het aardoppervlak steeds beter verkend en dus ook steeds beter weergegeven op antieke globes. Een oude globe geeft ons daarom een perfecte weergave van de vooruitgang in de techniek en wetenschap van die periode. Globes waren duur en ze werden daarom ook rijk geïllustreerd. Hiermee geeft een antieke globe inzicht in de smaak van die tijd en de vaardigheid van de kunstenaars. Ook geeft de vooruitgang in de globes inzicht in het politieke leven. Kennis betekent hier ook echt macht. 

In de 15e en 16e eeuw waren Spaanse, Portugese en Italiaanse kaartenmakers toonaangevend. Maar in de 17e eeuw begon een ‘gouden eeuw’ voor Nederland. De scheepvaart, de handel, de nijverheid, de wetenschap en de kunsten maakten een grote bloeiperiode door. Het was de tijd van de V.O.C., van Rembrandt, Vondel, Hugo de Groot, en Piet Hein. In die periode waren de Nederlandse globemakers de beste van de wereld. De Mercator globe en de Hondius globe in ons assortiment zijn hier prachtige voorbeelden van. In de 18e eeuw verschoof het politieke machtscentrum richting Engeland. De Engelse globemakers namen de Nederlandse rol dan ook over. Maar ook de Franse globemakers waren in opkomst. In de 18e en 19e eeuw namen de Franse globemakers de leidende positie in. De wetenschap werd steeds belangrijker en de monsters en schepen verdwenen langzaam aan van de globe. De Vaugondy globe uit +/- 1730 is hier een goed voorbeeld van. Aan het einde van de 19e eeuw en vroeg in de 20e eeuw namen de Duitsers en later de Amerikanen de leidende rol over.  De Rand McNally globe uit 1887 en de Weber & Costello globe uit 1920 zijn hier mooie voorbeelden van. Zo bezien is het niet verrassend om te zien dat in deze tijd de moderne globe industrie bijna geheel in Amerika en Duitsland en Italië is gevestigd. Van de roemruchte geschiedenis van de Nederlandse globemakers is nu niets meer over.

De nieuwste onwikkelingen op globe gebied.

Sommige globes worden in Duitsland ontworpen en gedrukt, maar ze worden al in China in elkaar gezet. Wie weet wat de toekomst brengt? De laatste tien jaar is er een opmerkelijke revolutie aan de gang in globe-land. De traditionele globe makers uit Duitsland waarvan de uitgever Columbus al een eeuw het toonaangevende merk is, wisten voor het eerst de gegevens over de dieptes van de zee op een prachtige globe weer te geven: de Geo Globe.   Opblaasglobes zijn ook nog niet zo oud.  Rath maakt een globe met voelbaar reliëf.  Zo blijft de globe, ook in onze tijd een weergave van de wetenschappelijke ontwikkelingen en de technische verworvenheden van het huidige tijdperk en zullen bijzondere globes van nu, later verzameld worden en gekoesterd. 'Dat ze dat toen al wisten'. Stanley & Livingstone biedt niet alleen een ruime keuze aan globes uit de geschiedenis. We houden ook een vinger aan de pols van de tijd. De nieuwste modellen en ontwikkelingen vindt u terug in ons assortiment moderne wereldbollen.  

Onze globes staan in verschillende categorieën op de globewinkel site,  (klik op de plaatjes) maar u kunt ook in een keer in het diepe duiken en op een van deze twee ingangen te klikken. Alle globes tot € 100,-  Alle globes vanaf € 100,- ( klik ook daar op de plaatjes voor de gegevens als prijs en maat en voor de bestel mogelijkheid)

Stanley & Livingstone heeft voor u een prachtig assortiment samengesteld van verschillende (betaalbare) replica's van klassieke globes uit de wereldgeschiedenis. Niet alleen omdat ze interessant zijn om te bestuderen, maar natuurlijk ook omdat het zulke mooie objecten zijn, die een huiskamer, kantoorruimte of studeervertrek net dat beetje extra stijl kunnen geven. Om u snel een indruk te geven van het formaat van de globe ziet u telkens een Parker ballpoint op schaal afgebeeld. (lengte 13 cm)

 

 

 Bookmark and Share


Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


Copyright © 2003-2019 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart