Stanley & Livingstone
Voeg toe:

Aardglobe Coronelli Antiek

€ 11.760,00

 • Hoogte (in cm): 124
 • Diameter (in cm): 84
 • Kleur van de zee: verouderd papier
 • Levertijd: 3 tot 4 maanden
 • Materiaal bol: gips
 • Materiaal meridiaan: messing
 • Met verlichting: nee
 • Materiaal voet: hergebruikt oud Frans eiken
 • Recent: nee
 • Taal: Latijn

Aardglobe van Vincenzo Coronelli uit 1688. (detail afbeeldingen onderaan deze pagina)

 

Dit is een prachtige zeer grote wereldbol, met veel detaillering en illustraties. Er zijn zeer veel plaatsnamen op te zien, en prachtig vormgegeven illustraties waaronder veel dieren en schepen. Ook staan er de zeeroutes op van ontdekkingsreizigers uit die tijd.

In 1688 begonnen net de eerste contouren van Australië op de globe verschijnen en ook de contouren van de rest van de wereld beginnen een beetje te kloppen. Maar er blijven nog genoeg onontdekte streken over. De polen zijn nog onbetreden. De binnenlanden van Zuid-Amerika en Afrika mysterieus. Ook de oostkant van Noord-Amerika kent nog veel geheimen. Californië is nog steeds weergegeven als eiland.

Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718) maakte voor de koningen en prinsen van zijn tijd bijzondere en ook bijzonder grote globes. Voor de Franse koning Lodewijk XIV maakte hij zelfs een hemelglobe en een aardglobe met een doorsnede van 4 meter. Hij reisde ervoor naar Parijs waar hij er 2 jaar aan werkte. Coronelli maakte ook de globes van 109 cm doorsnede die nu nog te zien zijn in de bibliotheek van de Hofburg in Wenen en in het Weense globemuseum.

Van deze 109 cm doorsnede globes is door gelukkige omstandigheden de originele afdruk van de geren bewaard gebleven. (de platte afdruk van de 24 stroken die later op de bol worden geplakt). Hierdoor is het mogelijk om een ongebruikelijk complete en gedetailleerde replica te maken. Het kaartbeeld is daarom goed scherp en zonder vervorming. 

 

De uitvoering van deze replica:

De globe wordt van 109 cm doorsnede terug gebracht naar 84 cm doorsnede. Want niet iedereen woont in een paleis. Maar ook deze 84 cm uitvoering heeft een flinke ruimte nodig. De kaart wordt gedrukt, gesneden in 24 delen en met de hand geplakt op een gipsen bol, net als in Coronelli's tijd. Daarna wordt het papier vakkundig verouderd en worden de illustraties met de hand ingekleurd door een specialist. Dan krijgt de bol een aantal vernislagen. Ook de afbeeldingen op de horizonrand van de standaard worden zo bewerkt. De houten standaard wordt gemaakt van hergebruikt oud hout uit Frankrijk en de poten worden gelakt zoals het origineel. Het koperwerk wordt speciaal op maat vervaardigd. Door het gebruik van oud hout en door het handingekleurde kaartbeeld is iedere globe een uniek exemplaar die zijn waarde zal blijven behouden.

Grote antieke globe Coronelli

Onze kat Atlas is op schaal op de rand gezet. De totale globe is 108 cm breed en 124 cm hoog.

Grote globe Coronelli

Detail van de zeer gedetailleerde kaart van de Coronelli Globe

Detail Noord Pool Coronelli antieke globe

Het koperwerk wordt op maat gemaakt.

Coronelli antiek globe

In de meridiaan worden vier quadranten van 90 graden weergegeven.

Coronellei antiek globe detail voet

De standaard wordt gemaakt van oud Frans eiken.

Coronelli antiek globe detail zelfportret

Met de hand worden de cartouches en illustraties ingekleurd. Coronelli was bijzonder trots op zijn prestatie. Hij laat hier drie engeltjes een doek wegtrekken waaronder zijn zelfportret verscholen zit. Rechts een gedeelte van het net ontdekte Australië. 

Op deze globe raak je nooit uitgekeken.

Kijk ook bij de hemelglobe van Coronelli.

Natuurlijk ook als set te bestellen.

Prijs is inclusief BTW en bezorging.

Exclusief verkrijgbaar bij:

Stanley Livingstone globewinkel

Stanley & Livingstone

Schoolstraat 21

2511 AW Den Haag

070 3657306


 • Model: Terrestrial globe 84 cm

Bookmark and Share


Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


Copyright © 2003-2018 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart